İŞ ORTAMINDA SÜRDÜRÜLEBİLİR KÂRLILIK NASIL SAĞLANIR?
Yoğun rekabetin, aralıksız değişimin, karmaşıklık ve belirsizliğin hâkim olduğu iş ortamında, sürdürülebilir kârlılığın sağlanması ve tüm paydaşların memnuniyeti, şirketlerin en öncelikli amaçlarıdır.
Şirketlerin esas hedefi ayakta kalmak ve kârlılık içinde büyümektir. Art arda yaşanan krizler, artık ayakta kalabilmenin de küçümsenmeyecek bir başarı olduğunu hepimize öğretmiş bulunuyor.
İş ortamı dışardan içeriye bakış açısıyla, iç enerjinin maksimum seviyede pazara akıtılmasını, esnekliği, tükenmez bir tutku ve enerji ile müşteri odaklılığını-müşteri merkezliliğini ve yenilikçi yaklaşımı zorunlu kılıyor.
Genelde iş dünyasını kuşatan ortamı, yıllar önce Bill Gates şöyle ifade etmişti: “Microsoft, herhangi bir zamanda, batmaktan sadece iki yıl uzaktadır.” Cesur ve samimi bir ifade; bu sözleri veya benzerini sarf edebilecek CEO’ların sayısı, sanırım çok sınırlıdır. Bu ifadenin, bence iki muhatabı var, birincisi Bill Gates’in kendisi: Bill, Bill Gates’e şunu söylüyor: “Bill, geçmişteki başarılarından cesaret alıp rehavete girersen, diriliğini ve uyanıklığını zafiyete uğratırsan, değişen müşteri ihtiyaçlarını rekabetten önce göremez ve o yeni ihtiyaçlara, vizyoner bir bakış açısıyla, rekabetten farklı çözüm sunamazsan, ekip üyelerinin potansiyellerini yeterince sergilemelerine uygun iklimi hazırlamazsan, geçmiş olsun.
Halk, Microsoft’u terk eder ve başkasının peşine düşer.’’ İkinci muhatap, Microsoft çalışanları ve çözüm ortakları: “Bakın, arkadaşlar, tevazuu bırakıp havaya girerseniz, geçmişteki başarılarınızı ninni misali birbirinize çalıp söylerseniz, yenilikçi yaklaşımlarınızdan vazgeçip durumu idare etmeye yeltenirseniz, esneklik ve adaptasyonda gevşer, proaktif olmaktan geri kalırsanız en geç iki yıl içinde batarız.”
Piyasaların ne kadar zorlaştığına, rekabetin ne kadar sıkıştırdığına dair etkili bir örnek, ilginçtir ki yine Microsoft’tan geliyor; yıllardır dünya bilişim sektörünün hisse değeri bazında en değerli şirketi olan Microsoft, koltuğunu Mayıs 2010’da Apple’a bırakmak zorunda kaldı.
Söz Bill Gates’den açılmışken devam edelim ve onun çok önemli bir diğer ifadesine de göz atalım: “Önümüzdeki 3 yıl içinde bugün ürettiklerimizin hepsi kullanılmaz hale gelecektir. Önemli olan şudur: onları biz mi kullanılmaz hale getireceğiz, başkaları yani rakipler mi?” Bu ifade ile Bill Gates, hâkim pazar lideri pozisyonunun çantada keklik olmadığına, bu pozisyonun sürdürülebilmesi için olağanüstü tutku, gayret ve yenilikçilik sergilenmesinin gerekliliğine işaret ediyor.
Öngörülemeyen gelişmelerin yaşandığı, dün öğrendiklerimizin bugün karşımıza çıkan bilmece ve bulmacaları çözmekte katkısının süratle azaldığı, küreselleşme süreci cerçevesinde sınır tanımaz rekabetin yoğunlaştığı, kârlılıkların hızla azaldığı, yeni müşteri kazanmanın çok zorlaştığı günümüz ortamında şirketlerin yaşayabilmesi ve kârlılık içinde sürdürülebilir büyümeyi gerçekleştirmesinin yöntemi nedir?
Şirketlerin temel amacı hayatta kalmak ve çevresi ile uyumlu olarak kârlılık içinde büyüyerek şirket değerini azami seviyeye çıkarmaktır.